sekolah rendah kebangsaan atlantis (dalam pembikinan)

tujuan: membincangkan dan membimbing survival anak2 yg baru masuk alam pekerjaan.

mat jenin tak mati jatuh pokok  

Monday, October 20, 2014

ikuti dulu kisah mat jenin. kita akan ulas kemudian.

MAT JENIN
Syahadan, maka tersebutlah kisah seorang pemuda yatim piatu yang dikenali sebagai Mat Jenin. Pemuda itu hidup sebatang kara di sebuah desa di gerubuk peninggalan ibubapanya. Gerubuk itu teramatlah daifnya dengan dindingnya yang senget dan atap rumah yang bocor apabila hujan turun dengan lebatnya. Akan tetapi semua itu tidaklah dipedulikan oleh Mat Jenin kerana dia amat malas membuat kerja. Malah untuk membaiki gerubuk pusaka itu pun tidak di pedulikannya. kerjanya pula sehari-harian hanyalah memasang angan-angan. Maka mashyurlah seluruh daerah itu tentang tabiat dan perangainya itu menjadi buah mulut orang. Akan apabila Mat Jenin berasa lapar, pergilah ia ke kedai makan dan duduk menunggu di situ kalau-kalau ada orang yang baik hati yang akan menanggung makan-minumnya. Maka kalau ada sesiapa yang ingin berseronok, segeralah dia menegur Mat Jenin bertanyakan angan-angannya yang terbaru. Mat Jenin pun bersegeralah menceritakan angan-angannya itu tanpa bertangguh lagi apatah lagi jika yang menegur itu pula menyuruh dia meminta apa-apa makanan yang diingini. Maka Mat Jenin akan bercerita sehingga sehari suntuk tidaklah dia mahu berhenti. Apabila kerbau sudahpun balik ke kandang, ayam dan itik pulang ke sarang, api menyala di dian, barulah dia balik ke gerubuk buruknya itu untuk tidur. Angin ribut yang bertiup pun tidak dibimbangnya, malah jikalau gerubuk buruknya bergegar dipukul angin, dia hanyalah menarik kain selimutnya dengan lebih rapat lagi sambil berangan-angan Katanya jikalaulah roboh gerubuk itu, tentulah jiran-jiran sekeliling akan membantu dia membina rumah baru. Jadi tidaklah lagi dia perlu bersusah-payah membaiki teratak buruk itu. Akan begitulah kerja Mat Jenin itu sehari-hariani. Jika apabila tidak ada orang yang hendak membayar makan-minumnya barulah dia mencari kerja. Tetapi kerja yang dibuatnya pula dipilih-pilih, tidaklah dia ingin membanting tulang di sawah padi kerana panas, ataupun pergi menangkap ikan kerana mabuk katanya. Oleh itu apa yang sanggup dilakukan oleh Mat Jenin hanyalah memanjat pokok kelapa, kerana menurutnya kerja itu teduh dan berangin pula. Itupun Mat Jenin hanyalah mengambil upah memanjat pokok kelapa apabila dia memerlukan duit belanja.
Tersebutlah pada suatu hari nasib Mat Jenin tidak begitu baik kerana tidak ada orang yang ingin membayar makan-minumnya. Maka terpaksalah dia mencari-cari sesiapa yang ingin mengupahnya memanjat pokok kelapa. Tetapi lebih malang lagi nasibnya itu, pada hari itu dia tidak berjumpa dengan sesiapa pun yang memerlukan kelapanya dipetik. Maka terpaksalah dia merayau-rayau sekeliling kampung dalam keadaan kelaparan. Sedang dia duduk berfikir-fikir seorang diri tentang apa yang perlu dilakukannya maka nampaklah olehnya seorang nenek tua sedang mendongak-dongak ke atas melihat-lihat buah kelapa.
"Nenek nak kelapa? Saya boleh tolong panjatkan." sapa Mat Jenin Nenek itu berpaling ke arah Mat Jenin
"Memang nenek mencari buah kelapa untuk memasak. Boleh ke cucu tolong petikkan untuk nenek?"
"Sudah tentu boleh nenek. tetapi apa yang nenek boleh berikan kepada cucu sekiranya cucu tolong petikkan buah kelapa nenek?" tanya Mat Jenin.
Jawab nenek tua itu, "Nenek tak ada banyak benda nak nenek beri. Tetapi kalau cucu sanggup petikkan buah kelapa ini untuk nenek, bolehlah cucu makan sekali dengan nenek. Lagipun nenek boleh berikan beberapa biji telur ayam untuk cucu."
"Saya nak buat apa telur ayam tu." kata Mat Jenin.
"Telur ayam ini kalau cucu eramkan, nanti akan menetas. Bolehlah cucu membela ayam,"jawab nenek itu lagi. Mat Jenin duduk berfikir sejenak di dalam hatinya, kalau telur itu menetas sudah tentu aku akan dapat membela ayam untuk aku jual.
" Baiklah nenek, sangguplah saya memanjat kelapa ini untuk nenek." Setelah berkata demikian, maka Mat Jenin pun mulalah memanjat pokok kelapa itu. Ketika mula hendak memanjat itu, dia asyik berfikir tentang kata-kata nenek itu maka hatinya bertambah girang.
"Kalau aku eramkan telur-telur itu tentulah telur-telur itu menetas. Bolehlah aku biarkan ayam-ayam itu sekeliling gerubuk aku sehingga besar. Apabila sudah besar bolehlah aku makan." Setelah berfikir demikian, dia pun berpaling kepada nenek itu dan berkata, "Kalau telur-telur itu menetas bolehlah saya makan ayamkan, nenek?" Nenek tua itu kehairanan tetapi terus sahaja menjawab "Betul cu." Sambil Mat Jenin berangan-angan, dia terus memanjat pokok kelapa itu semakin tinggi.
"Tetapi kalau aku biarkan ayam-ayam itu bertelur tentulah semakin banyak ayam-ayamaku membiak. Jadi tentunya aku akan dapat banyak daging dan telur untuk aku makan.Tetapi kalau terlalu banyak tentu susah aku menjaganya. Jadi baik aku tukarkan ayam-ayam itu dengan kambing tentu lebih beruntung. Bolehlah aku biarkan kambing-kambing itu mencari makan di keliling gerubuk aku. Tak perlu aku bersusah payah memanjat pokok kelapa lagi. Dan lagi tidak perlulah aku risau-risaukan menjaga ayam-ayam itu banyak-banyak." fikirnya lagi. Setelah berfikir demikian, dia pun berpaling kepada nenek itu dan berkata "Kalau ayam-ayam itu saya jual bolehlah saya dapatkan kambing, kan nenek?" Nenek tua itu berasa geli hati mendengarkan kata-kata Mat Jenin itu tetapi dia terus menjawab "Betul tu cu." Mat Jenin memanjat semakin tinggi, sambil itu dia berangan-angan semakin tinggi,"Kalau aku sudah banyak kambing, aku akan tukarkan dengan lembu pula. Lagipun lembu itu lebih gemuk dan banyak dagingnya. Tentu aku bertambah kaya dan dihormati orang." Sekali lagi dia menoleh ke bawah melihat nenek itu, "Kalau saya tukarkankambing itu dengan lembu tentu lagi baik, kan nenek?" dia menjerit ke bawah. Nenek itu terus menjawab "Betul tu cu.." sambil tersenyum-senyum, menampakkan gusinya yang tidak bergigi itu. Nasib baik Mat Jenin sudah jauh di atas pokok kelapa dan tidak nampak nenek itu mentertawakan dia. Mat Jenin semakin kuat berangan-angan, "Kalau aku sudah dapat membela lembu, tentu aku dapat mengupah orang untuk menjaga lembu-lembu itu sehingga beranak pinak. Jadi aku akan dapat lebih banyak lembu, aku akan jadi kaya. Tak perlulah aku susah payah berkerja lagi . Bolehlah aku membela kerbau pula nanti." Sekali lagi dia memekik ke bawah, "Nenek! kalau saya sudah banyak lembu bolehlah saya tukarkan dengan kerbau pula ye, nenek. Kayalah saya masa itu." Sekali lagi nenek itu menjawap, "Betul tu cu." "Kalau cu sudah kaya bolehlah cucu berkahwin." tambahnya lagi. Mat Jenin mengangguk-anggukkan kepalanya, "Kawin!" Dia terus memanjat semakin tinggi meninggalkan nenek itu sayup-sayup di bawah sana.
Ya!Ya! Kalau selama ini tidak ada perempuan yang ingin memandang mukanya kerana kemiskinannya, tentu akan berebut-rebutlah perempuan yang gilakannya setelah dia kaya nanti. Tetapi, masa itu dia tidak akan melayan perempuan- perempuan itu. Dia sudah pun kaya dan tentu dia dapat memilih siapa calon isterinya nanti. Ya! Ya! dia sudah tentu memilih isterinya dari perempuan-perempuan yang istimewa. Dia akan memilih puteri raja. "Nenek! Saya akan kahwin dengan puteri raja." jeritnya ke bawah. Jawapan nenek itu hanya sayup-sayup, tidak didengarinya kerana dia sudah pun tinggi di atas pokok kelapa. "Tentu aku akan mempunyai ramai anak." fikirnya lagi sambil tersenyum- senyum. "Dan mereka akan berlari-lari membuat bising. Isteri aku tentu akan mengidamkan perhiasan emas dan meminta dari aku. tetapi aku tidak akan beri. Kalau dia membuat bising, tentu aku akan tampar dia seperti ini." Serentak dengan itu Mat Jenin melepaskan pelukannya dan menampar pelepah kelapa itu sambil menengking "Jangan nak mengada mintak barang kemas dari aku.", dan ketika itu bertempiaranlah seekor tupai yang sedang menyorok di celah pelepah kelapa itu, mengejutkan Mat Jenin dari angan-angannya itu. Mat Jenin terkejut besar sehinggakan terlepaslah pegangannya dari pokok kelapa itu.Maka jatuhlah dia dari pokok kelapa itu sampai ke bawah, berdebuk seperti buah kelapa tua yang luruh bunyinya. Terkejutlah nenek tua itu melihatkan Mat Jenin terjatuh dan bersegeralah dia meluru untuk memberikan pertolongan Malangnya MatJenin telah mati di situ juga. Maka dengan itu tamatlah riwayat Mat Jenin yang terlampau suka berangan-angan sehinggakan menjadi mangsa angan-angannya itu sendiri. Demikianlah diceritakan orang kisah Mat Jenin yang malang.
sumber cerita dari: http://ceritarakyatmalaysia.blogspot.com/

ulasan.

angan-angan
kita semua tau kisah mat jenin. terbit dari zaman sebelum merdeka. intro awalnya dikarang sedemikian rupa dan hina agar jgn sampai ada yg mencontohi. kenapa?.
ni nak kasi tau. berangan atau berangan2 adalah cara berfikir yg terbaik kerana semua faktor risk dan reward diambil kira. bila kita membaca kemudian membayangkan apa yg kita baca tu didalam fikiran, sebenarnya kita sdg meng'angan2kan' cerita tsb. dimana salahnya? bkn ke lebih baik?. sememangnya begitulah. tapi kenapa mat jenin tak boleh? kenapa dia hina? sbb mat jenin sgt bahaya. jika semua orang berfikir cara mat jenin, susah la nak dapat hamba dari kalangan masyarakat. oleh itu, mat jenin harus mati dlm keadaan hina supaya tidak menjadi contoh.

jom kita ubah cerita tu. kita buang bahagian2 yg cuba menghinakan mat jenin tu. mat jenin seorang yg miskin. ok fine. semua orang kaya adalah miskin awalnya. takde orang lahir kembar dgn harta. keturunan kaya adalah hasil tok neneknya yg semestinya miskin. menceritakan angan2 adalah cara berkongsi idea. kongsi idea ni kerap kita lakukan sekarang. takde hina pun. lagi byk idea, lagi suka org pada kita. org yg petah berkongsi idea adalah pintar. ini fakta. tak lojik org yg pintar jatuh pokok tinggi. dia mesti cari pokok yg rendah. paling2 terseliuh. mat jenin takkan mati jatuh pokok.

visi dan misi mat jenin
dimana salahnya memulakan usaha dgn modal kecil? mmg cara yg betul la mula usaha dari kecil. meminjam atau berhutang utk memulakan usaha adalah salah. berapa ramai yg berjaya setelah bermula dari kecil. dan berapa ramai yg lingkup cuba mula berniaga dgn duit pencen atau loan bank? tanyalah peniaga2 yg dah lama berniaga. tanya bagaimana mereka mula berniaga. ada yg jalan kaki, ada yg berbasikal, ada yg merantau jadi kuli. tiada dari mereka bermula dgn hutang. semuanya hasil biakkan dari telur ayam mat jenin.

perancangan(bussiness plan)
sentiasalah bermula dari modal kecil. sekiranya gagal, tiada mudarat. boleh ulang semula. kalau start dgn duit pinjam, kalau gagal, jatuh moral/semangat. hutang terpaksa bayar utk benda yg dah takde. selagi hutang belum langsai, sgt susah nak bangkit semula. contohi mat jenin. kalau telur ayam tak menetas, atau ayam mati, bila2 boleh cari telur lagi sambil belajar kenapa ayamya mati.

membiakkan usaha/perniagaan.
langkah pertama.. mat jenin biakkan ayam dan tukar ke kambing. idea yg hebat. ada terlintas tak ke kita utk ikut idea dia? takde kan? sbb awalan cerita dah beri amaran yg kita akan hina dan mati dlm kehinaan kalau ikut dia. langkah kedua.. biakkan kambing. bermulalah kerjaya seorang usahawan. dah boleh mula ambil pekerja utk jaga dan beri makan/rawat kambing. jual sebahagian kambing utk lembu dan kerbau. tambah pekerja. akhirya mat jenin berjaya dan berkahwin dgn wanita yg dicintainya.....

simple step dari mat jenin. from zero to hero. setiap hari sediakan masa utk angan2 adan tiba masanya kita akan terdetik utk buat apa yg kita angan2kan. kalau tak reti berangan, folo je angan2 mat jenin ni. fikirkan dlm angan2 tu masalah2 yg bakal dihadapi seorang penternak ayam. masalah kambing, lembu dan seterusnya. kerap kita tgk penternak ayam kekal sebagai penternah ayam sampai bila2. kenapa? dari reban kecil, jadi reban besar, dan statik disitu. semangat mat jenin tiada padanya.

kena bezakan angan2 dan fantasi. berfantasi lah yg sebenarnya takde faedah. meh cerita sikit pasal fantasi ni kalau ada yg tak faham. kita petik la nama dia sebagai mat jenun. mat jenun berfantasi yg telur ayam di diperolehi akan menetas banyak dari sebiji telur. ada ayam dan ada itik. ayam terus biak dan itik pula bertelur emas.... dah la tu. nampak tak bezanya mat jenin dan mat jenun? tak pelik ke kita bila perancangan yg begitu cantik dari mat jenin dianggap salah dah mesti dijauhi? agenda apakah dibelakangnya? masing2 fikir sendiri..

memulakan usaha dgn modal kecil boleh diikut oleh semua orang. tak perlu meminjam/hutang. tak perlu perjudikan duit simpanan. yg mulakan usaha dgn meminjam dan duit simpanan tu la sebenarnya berfantasi yg bakal kecundang. yg sepatutnya mati jatuh pokok. bunuh diri dek kerana hutang keliling pinggang dan kecewa. mati hina.

sekian terimakasih.....................

AddThis Social Bookmark Button

Design by Amanda @ Blogger Buster