sekolah rendah kebangsaan atlantis (dalam pembikinan)

tujuan: membincangkan dan membimbing survival anak2 yg baru masuk alam pekerjaan.

mukadimah  

Friday, October 3, 2014

seperti yg kita maklum, kita belajar macam2 di sekolah. dari yg terpenting(membaca/menulis/mengira), hingga yg tertinggi. apa yg kita juga maklum, tujuannya utk menapis pelajar pintar dan kurang pintar(mengikut acuan negara). semakin tinggi pelajarannya, semakin kurang pula pelajarnya(kerana tersingkir/gagal). setuju atau tidak percaya atau tidak, ada kepincangan dlm sistem diatas. contohnya gini. bayangkan kita dlm dunia haiwan. ada macam2 haiwan. yg bijak berpolitik akan menonjol dan seterusnya memimpin haiwan secara keseluruhan. anggapkan haiwan yg pakar berpolitik itu kucing. maka kucing akan membina negara yg ngam utk kucing khasnya dan seluruh haiwan lain amnya. dlm sistem pelajaran, perkara yg sama berlaku. sukatan pelajaran akan disusun sesuai utk kucing dan haiwan2 lain. senang cakap, semua haiwan belajar ilmu kucing. kan dah nampak tu sikit2.

so kucing takde masalah disini. kucing yg pandai akan terus naik dan kucing yg kurang pandai akan tersingkir secara adil. haiwan2 yg seakan2 kucing seperti musang, harimau, anjing, monyet juga tiada masalah disini. masalah teruk akan kena pada haiwan yg langsung takde persamaan dgn kucing spt kura2, siput, ular, buaya. bayangkan di sekolah rendah, pelajaran bab berjalan. semua binatang cerdas otaknya boleh score tanpa mengira jenis. mmg susah nak bezakan jika di alam manusia. masuk sekolah menengah, pelajaran bab berlari dan bersembunyi. majoriti haiwan yg cerdik boleh buat juga tapi dah mula nampak haiwan2 yg dulunya pandai dah mula keciriran. boleh score bab bersembunyi tapi gagal teruk bab berlari. manakan mungkin kura2 berlari. nampak dah yg kecerdasan fikiran tak bermakna disini disebabkan gelanggang yg salah. masuk ke sekolah menengah atas lebih parah. pelajaran bab memanjat dan turun dgn selamat. habis la semua haiwan yg mmg fizikalnya tak boleh memanjat. cerdik, cerdas tapi kantoi waktu pepereksaan.

apa kaitannya dgn sekolah kita sekarang?
rambut sama hitam, hati lain2, kata org tua2. fizikal sama, dua tangan, dua kaki, otak pun sama bentuk tapi berlainan upaya. ada orang yg handal menghafal/mengingat hingga di beri gelaran photographic memory. apa yg dipandang, dibaca dan didengar boleh dizahirkan semula tanpa susah payah. tapi bila disuruh mengira, tudia punya sengal...

ada pula yg hebat sungguh mengira. sampai tulisan, papan tanda, tiang lampu pun dikiranya. handal juga menghafal dan mengingat tapi bila disuruh menyelesai masalah, hancur semua.

yg bestnya ada juga segelintir yg takleh baca pun. merangkak2 ngeja. jenuh la kena sebat. tapi bila melukis, tudia habis kiok bagai tak guna semua pelajar2 cemerlang sekelian.

so ok la. en. atlantis dah cerita panjang2 tu, en. atlantis ni nak cerita apa ni sebenarnya?
camni. tuhan tu adil. dunia ni dibuat kerana kasih sayangnya pada manusia. dunia ni bukan tempat seksaan utk segolongan dah kemewahan utk golongan yg lain. bagi murid2 tu, waktu sekolah tu pergi la sekolah la. buat la yg terbaik. andai berjaya alhamdulillah. kalau gagal takyah nangis2. takyah la cakap tuhan tak adil segala macam. sentiasa akan ada peranan kita dlm dunia yg sekejap ni. kan kan kan... dah ilek2 jgn nangis.

apa yg patut diajar disekolah tapi tiada?
ni dia nak start dah ni. siap sedia utk sakit hati. mungkin ada yg tak setuju tapi biasala. kalau ada pandangan lain, buka blog sendiri, nyatakan pandangan anda. ingat, kura2 takkan pernah setuju dgn kucing utk tidak mandi.

kita belajar macam2 disekolah. ilmu yg kita dapat tu kononya utk persediaan mengharungi kehidupan mendatang. menghabiskan tempoh hayat sebelum dipanggil pulang. selepas habis belajar, kita bekerja. bekerja utk dptkan wang utk keperluan. makk aii. jauh tu perjalanan nak dapatkan duit. sepanjang persekolahan yg panjang yg hampir memakan 1/4 dari hayat manusia takde pula diajar ilmu cari duit. tak cukup dgn waktu belajar, tambah lagi koku waktu petang, pun takde juga belajar ilmu cari duit.

kenapa begini? siapa yg bersalah?
sedar atau tidak. tahu atau tidak, percaya atau tak, dunia masa kini diacu dan dipacu oleh kapitalis. kita mmg diacu dari kecil utk bekerja dan mendapat gaji dari kerja itu. acuan disekolah adalah acuan sebagai pekerja. tidak lebih dari itu. sbb itu takde satu ayat pun dlm mana2 buku teks menyebut cari duit. sains pertanian telah ditiadakan kerana pelajar2nya mudah lari dari sistem kapitalis. kita diagih2kan dgn sistem peperiksaan sesuai dgn keperluan meraka dan kemudian bekerja utk mereka

sekian utk mukadimah.
kita sambung di visi dan misi

AddThis Social Bookmark Button

Design by Amanda @ Blogger Buster